notaris

Verklaring van erfrecht: wat is het?

Wanneer je de erfenis van iemand moet regelen dan komt daar veel bij kijken. Zo moet je allerlei abonnementen stopzetten, moet je verschillende instanties inlichten en moet je de financiële situaties afhandelen. Wanneer je met het laatstgenoemde bezig bent, dan kan het zo zijn dat je om een verklaring van erfrecht wordt gevraagd. Veel mensen weten echter niet wat deze verklaring inhoudt. In dit artikel vertel ik daar meer over.

 

Wat is een verklaring van erfrecht?

Het woord verklapt het eigenlijk al, maar een verklaring van erfrecht is een verklaring dat laat zien wie het recht heeft op een erfenis. Om bij de rekening van een overleden persoon te komen, wil de bank graag zekerheid dat jij de juiste persoon bent om de financiën te regelen. Om dit zeker te kunnen weten, willen ze dit bewijs aan de hand van een verklaring van erfrecht.

 

De inhoud

Wat er in een verklaring van erfrecht staat is niet heel speciaal. Over het algemeen wordt er in verteld wie de erfgenamen zijn, of de overleden persoon een testament heeft opgesteld, de inhoud van dit testament en wie de erfenis op zich neemt. Met deze informatie is er genoeg bewijs dat de erfenis door de juiste mensen wordt opgepakt en goed wordt verdeeld.

 

Verklaring van erfrecht aanvragen

Een verklaring van erfrecht is niet altijd nodig. Enkel wanneer er door een financiële instantie naar wordt gevraagd ben je verplicht om er eentje te kunnen laten zien. Wanneer dit het geval is moet je een notaris opzoeken om je verder te helpen. Een notaris zal vervolgens onderzoek doen om de juiste erfgenamen te vinden en de verklaring te maken. Er zijn veel verschillende notariskantoren en daarom raad ik het je aan om op zoek te gaan naar de goedkoopste notaris van jouw regio. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt.