advocaat

Welke vergoedingen zijn er als ik ontslagen word?

Wanneer een contract op initiatief van de werkgever beëindigd wordt heeft een werknemer in veel gevallen recht op een vergoeding. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan het ontslag en de werknemer aan moet voldoen, en er zijn meerdere vergoedingen mogelijk.

Transitievergoeding

Wanneer iemand plots zijn baan kwijtraakt zit hij tot hij iets anders heeft gevonden zonder een inkomen. Rekeningen moeten betaald blijven worden, en met een transitievergoeding heeft een werknemer de optie om zich bijvoorbeeld om te scholen of een eigen bedrijf te beginnen. De transitievergoeding kan maximaal oplopen tot €84.000,-, tenzij het jaarsalaris van de werknemer hoger is dan dat bedrag. De maximale transitievergoeding is dan een jaarsalaris. Een werknemer heeft recht op een transitievergoeding als hij:

  • ouder is dan 18 jaar;
  • een contract had van meer dan 12 uur per week;
  • op staande voet is ontslagen;
  • niet met pensioen gaat

Wanneer werkgever en werknemer een vaststellingsovereenkomst vaststellen is een transitievergoeding niet verplicht. Ook kan het bedrag van de vergoeding waar je recht op hebt anders zijn.

De transitievergoeding berekenen doe je zo:

  1. Aantal gewerkte dienstjaren x 1/3 maandsalaris.
  2. (Aantal overige gewerkte maanden / 12 ) x 1/3 maandsalaris.

Billijke vergoeding

Boven op het bedrag van de transitievergoeding kun je in sommige gevallen een billijke vergoeding ontvangen. Hier op je recht op als de werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld heeft. Hoe hoog de billijke vergoeding zal zijn bepaalt de rechter.

Aanzegvergoeding

Wanneer een werkgever later dan een maand voor het einde van een tijdelijke arbeidsovereenkomst laat weten of de overeenkomst verlengd wordt of niet, heeft de werknemer recht op een aanzegvergoeding. De hoogte hiervan is een maandsalaris.

Hulp nodig?

Over alle vergoeding dient nog wel belasting betaald te worden. Wanneer u twijfelt of u recht hebt op een van deze vergoedingen kunt u een arbeidsrechtadvocaat inschakelen. Ook bij het maken van een vaststellingsovereenkomst is het raadzaam om de overeenkomst eerst te laten checken voordat je er een krabbeltje onder zet.