wanbetalers, wat nu

Wanbetalers, wat nu? Tips als je factuur niet wordt betaald

Vrijwel iedere ondernemer heeft wel eens meegemaakt dat een factuur niet op tijd werd betaald. Heel vervelend natuurlijk! Veel zzp’ers weten dan ook niet hoe ze om moeten gaan met deze situatie. Bovendien zorgt het voor heel wat slapeloze nachten als je hierdoor zelf ook nog eens in de financiële problemen komt. Ondertussen is de 1e betalingsherinnering allang de deur uit en heb je nog steeds geen contact gehad met de wanbetaler. Terwijl je inmiddels toch wel wat zenuwachtig elke dag op je bankrekening kijkt is het overduidelijk dat er stappen ondernomen moeten worden. Maar wat doe je tegen wanbetalers? In dit artikel geven we je een aantal tips als je klant de facturen niet betaald.

Neem contact op met de debiteur

Nadat het termijn van de 1e betalingsherinnering verstreken is, is het belangrijk om contact op te nemen met de debiteur. Wacht wel 2 tot 3 dagen na het verstreken termijn, door drukte of verschillende bankrekeningen kan de betaling vertraagd zijn. Zorg dat je telefonisch contact op kunt nemen. Ga vooral niet in de aanval tijdens het telefonische contact, maar houd het zakelijk en probeer samen een oplossing te bedenken. Bespreek wanneer het bedrag nu voldaan moet worden en wat de consequenties zijn als dit niet gebeurd. Vervolgens zet je het gesprek nog eens zwart-op-wit en bevestig je dit met een e-mail. Je zal merken dat de meeste facturen na telefonisch contact voldaan worden. De debiteur schrikt doorgaans van het persoonlijke contact en wilt hierdoor snel van het openstaande bedrag af zijn.

Stuur nogmaals een betalingsherinnering

Als er na het telefonisch contact nog steeds geen betaling wordt uitgevoerd, is het belangrijk om een tweede betalingsherinnering te sturen. Houd het netjes en stuur een e-mail met uitleg. Zorg dat je het uiterste betaaltermijn wat korter houdt en reken nog geen extra administratiekosten.

Een aanmaning sturen

Mocht de tweede betalingsherinnering alsnog genegeerd worden, stuur je een aanmaning. Hierin leg je dringend uit dat de factuur betaald moet worden en dat er anders juridische stappen ondernomen worden. Alle kosten zijn voor de rekening van de debiteur.

Incassobureau inschakelen

In het ergste geval wordt er nog steeds niks gedaan met al jouw waarschuwingen en herinneringen. In dat geval wordt het tijd om professionele hulp in te schakelen van een incassobureau. Als zzp’er wil je hier uiteraard niet al te veel geld aan kwijt zijn. Gelukkig zijn er genoeg incassobureaus die werken met een zogenaamde ‘no cure-no pay’ methode. Zo worden er geen kosten berekend als je de factuur nog niet hebt kunnen incasseren.

incasso inschakelen

Juridische hulp inschakelen

Als niks meer helpt kan je er nog voor kiezen om naar de rechter te stappen. Zeker als het om grote bedragen gaat en er de angst bestaat dat de financiële middelen langzaam opraken, kan het verstandig zijn om de rechter te vragen om conservatoir beslag te leggen. Hierbij leg je beslag op de middelen voordat de echte uitspraak geweest is. Zo wordt je geld veilig gesteld tot de uitspraak.