Eenmanszaak omzetten naar BV- 3 opties

Eenmanszaak omzetten naar BV: 3 opties

Alle bedrijven zijn ooit begonnen als een eenmanszaak of Vennootschap onder Firma (VOF). Gaan de zaken goed? Dan komt u als ondernemer ongetwijfeld op het punt dat uw bedrijf gaat groeien en u erover nadenkt om personeel in dienst te nemen. Ook wilt u misschien dat zakelijk en privé beter gescheiden worden. In zo’n geval is het omzetten van een eenmanszaak naar een BV een logische stap. In dit blog geven wij u drie manieren waarop u dit kunt doen en geven wij u praktische tips.

1. Activa-passivamethode

De snelste en goedkoopste methode om een eenmanszaak om te zetten in een BV is de activa-passivamethode. Daarbij verkoopt u alle activa en passiva direct aan de nieuwe BV die u opzet. Voor deze methode heeft u enkel een activa-passivadocument nodig. U hoeft hiervoor niet naar de notaris en bespaart zo ook de mogelijke kosten. Via een erkende aanbieder van BV’s kunt u online zelf een document op laten stellen. Deze aanbieder regelt de zaken verder. Vaak zijn deze bedrijven online fiscalisten, juridische adviseurs of boekhoudkantoren. Vanzelfsprekend is het om niet zomaar een bedrijf hiervoor uit te kiezen, maar een erkend bureau of instantie die u vertrouwt.

2. Ruisende inbreng

De tweede stap is de ruisende inbreng. Dit is vooral interessant als u uw onderneming binnen drie jaar wilt verkopen én uw eenmanszaak met terugwerkende kracht wil omzetten in een BV. Hiervoor moet u bij de notaris zijn die een akte van inbreng voor u opstelt. Daarin staat de overgang van activa en passiva van uw eenmanszaak wettelijk genoteerd. De meerwaarde van de eenmanszaak komt echter wel op de balans van de BV te staan. En daar dient u dan wel belasting over te betalen.

3. Geruisloze inbreng

Tot slot is er nog de geruisloze inbreng. In dit geval kunt u de eenmanszaak ook met terugwerkende kracht omzetten in een BV. Het verschil met de optie hierboven is dat de termijn 15 maanden in plaats van 3 maanden is en dat u wél verder kunt gaan met dezelfde boekwaarden. U hoeft dus geen belasting over meerwaarde van de eenmanszaak te betalen. Voor het overzetten heeft u echter wel een notaris nodig. Deze regelt de in- en uitschrijving bij de KvK.

Laat u adviseren

Het omzetten van een eenmanszaak naar een BV gebeurt regelmatig en vraagt om de nodige kennis van zaken. Als ondernemer wilt u natuurlijk dat deze zaken het liefst zo goed mogelijk geregeld zijn en dat u gewoon zorgeloos uw energie in de zaak kunt steken. In dat geval raden we het aan om een professionele fiscalist, boekhouder of accountant in te schakelen die u helpt bij het varen van de juiste koers en controleren of bijhouden van administraties. VRB Adviesgroep kan u hierbij helpen. Niet alleen op zakelijk vlak, maar ook op het gebied van financiën en bedrijfsvoering of rechtsvormen. Een goede vertrouwensband brengt u zakelijk altijd verder!