Scheiden met zo min mogelijk frictie en kosten gids

Scheiden met zo min mogelijk frictie en kosten: gids

Laten we dit artikel beginnen met een ontnuchterende statistiek:ongeveer een derde van alle huwelijken in Nederland eindigen uiteindelijk in een scheiding. Deze data komt overigens van het CBS, dus een betrouwbare bron. Enfin, een scheiding is dus serieus iets om rekening mee te houden. We kennen allemaal wel de vechtscheidingen van TV. BN’ers die met veel kabaal uit elkaar gaan. Zo kan het zijn. Maar zo hoeft het niet te zijn. Een vechtscheiding kost alleen maar meer tijd, geld en (emotionele) energie.

Ook wanneer het aankomt op echtscheidingen zijn er namelijk meerdere wegen die naar Rome kunnen leiden. Welke weg het meest geschikt is ligt helemaal aan de situatie.
De beste optie is het zogeheten gezamenlijk verzoek. Dit is ideaal voor alle situaties waarbij u en uw partner nog goed door 1 deur kunnen. In dit geval is er sprake van slechts 1 advocaat. Dit bespaart natuurlijk enorm. Men hoeft ook niet de zitting van de rechtbank te bezoeken in dit geval. Het is ook relatief de snelste methode van scheiden, dit hele proces is doorgaans in een tijdsbestek van twee maanden afgerond.

Soms krijgen wij nog de vraag of men kan ‘flits scheiden’. Dit was een manier van scheiden die mogelijk was tot en met maart 2009. Hierbij kwam er GEEN rechter aan te pas. De flitsscheiding is op moment van schrijven echter niet meer mogelijk. Indien het nog mogelijk was, was het zeker de snelste en meest gemakkelijke manier, vandaar de benaming flits. Maar deze mogelijkheid is dus de nek omgedraaid, waardoor gezamenlijk verzoek de meest snelle oplossing is.

Gezamenlijk verzoek gaat er wel vanuit dat jullie het over alles eens zijn. Dus de afwikkeling van deze scheiding, denk aan alimentatie, bezoekregeling kinderen indien van toepassing, deling van zaken. Er is een grote kans dat men hier niet met elkaar eens is, hoe dit in te vullen. In dit geval is gezamenlijk verzoek geen optie. Eenzijdig verzoek kan men dan opteren, wil zeggen ieder een eigen advocaat. Maar natuurlijk komt er frictie kijken bij zo een situatie. In dat geval zou men kunnen overwegen een zogenaamde mediator in te schakelen. Een mediator heeft toch meer oog voor harmonie. De mediator treedt op als onafhankelijke partij die een harmonieuze oplossing tracht te faciliteren tussen beide partijen. Een mediator procedure is goedkoper, sneller en meer succesvol over het algemeen dan een eenzijdig verzoek

Een andere tip is om een advocaat of mediator uit te zoeken in de buurt. Dit om transportkosten te besparen. Het is met een echtscheiding echter ook goed te begrijpen dat men een partij wilt inschakelen die dichtbij bevindt, maar niet exact in dezelfde woonplaats als jullie zelf. Bijvoorbeeld woon je in Alkmaar, dan wil je waarschijnlijk een echtscheiding advocaat inzetten uit Alkmaar. Een ervaren advocaat in deze regio is Appelman. Bij deze de gegevens:

Adres: Nieuwlandersingel 53, 1814 CK Alkmaar
Telefoon: 072 512 3229
Contact: https://appelman.nl

Al met al, voordat u en uw partner beide een advocaat in de arm nemen zou het aan te bevelen zijn om te kijken of u er wellicht samen zonder inmenging van een derde partij kan uitkomen. In dat geval kiezen voor gezamenlijk verzoek. Is er enige onenigheid, denk dan eerst aan een mediator voordat men overgaat tot eenzijdig verzoek. Eenzijdig verzoek is een laatste optie wanneer niets anders kan werken.