ouderlijk gezag

Ouderlijk gezag

Het uitgangspunt van de wetgever is dat ouders na beëindiging van hun huwelijk het gezamenlijk gezag behouden over hun kinderen. In niet-huwelijkse situaties is dit nog wel eens anders geregeld. In het belang van het kind kan het nodig zijn een bestaande gezagssituatie te wijzigen.

De advocaten van onze vakgroep worden door de rechtbank ook benoemd tot bijzonder curator in zaken waarin de belangen van de met het gezag belaste ouder(s) in strijd kunnen zijn met die van het kind.

Wat doen advocaten?

Advocaten adviseren en procederen over kwesties met betrekking tot gezamenlijk gezag van ouders binnen en buiten het huwelijk, adviseren en procederen over kwesties met betrekking tot het gezag van een ouder na beëindiging van de (huwelijkse) relatie tussen de ouders, adviseren en procederen over kwesties met betrekking tot gezag door niet-ouders, het opstellen van verzoekschriften tot vaststelling en/of wijziging hoofdverblijf minderjarigen, begeleiding bij alle gerechtelijke procedures met betrekking tot gezagskwesties of gezagbeperkende maatregelen zoals ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing, ontheffing en onzetting van het ouderlijk gezag minderjarigen, adviseren in zaken en begeleiden van procedures over voogdij.