Wat je moet weten over plagiaat en auteursrecht
Op het wereld wijde web wordt plagiaat gepleegd. Er wordt klakkeloos content overgenomen van andere sites. Dat kunnen teksten en afbeeldingen zijn. Vaak zijn eigenaren van websites niet bewust dat ze door teksten en/of afbeeldingen te kopiëren inbreuk maken op het auteursrecht, terwijl dat dus wel het geval is.
Wat is auteursrecht?
Op het moment dat jij iets maakt waarin men kan zien dat jij de maker bent ontstaat auteursrecht. Er moet sprake zijn van een duidelijke persoonlijke stempel. Jij als maker hebt als enige te allen tijde het recht om je werk te exploiteren. Je kunt er wel voor kiezen om het auteursrecht over te dragen. Zo kun je een licentie uitgeven. Iemand heeft dan het gebruiksrecht. Jij als maker behoudt het auteursrecht.
Wat is plagiaat?
In het handboek Auteursrecht wordt plagiaat omschreven als datgene wat door iemand wordt gepresenteerd als iets origineels en oorspronkelijks, terwijl dit dus niet het geval is. Er is sprake van een nabootsing. Dat kan een gehele nabootsing zijn of een deel. Het woord plagiaat is overigens officieel geen wettelijk begrijp. In de Nederlandse Auteurswet wordt het woord plagiaat niet gebruikt.
Het kopiëren van webteksten
Wanneer je teksten voor je site nodig hebt is het aan te raden om vanzelfsprekend geen teksten te kopiëren van je concurrentie. Je concurrent zal hier natuurlijk allesbehalve blij mee zijn en bovendien kun je met het wetboek van strafrecht te maken krijgen. De kans bestaat dus dat je vroeg of laat een brief van een advocaat krijgt. Overigens bestaat er wel zoiets als citaatrecht (artikel 15a van de Auteurswet). Je mag dus in je teksten citeren.
Voorts is het zo dat gekopieerde teksten niet helpen om beter te ranken in een zoekmachine als Google. Plagiaat wordt vaak afgestraft door zoekmachines. Het is dus een kwestie om unieke SEO webteksten te laten schrijven. Hier heb je dus alleen maar voordeel van. Uiteraard kost het laten schrijven van teksten geld, maar het is een investering die het vaak wel waard is. Bovendien zit je niet te wachten op een brief van een advocaat of een website die door geplagieerde teksten minder goed scoort.
Het kopiëren van afbeeldingen
Niet alleen het kopiëren van teksten wordt afgeraden. Ook het gebruiken van andermans afbeeldingen is onverstandig, want je kunt te maken met vervelende brieven. Zo zijn veel stockphoto bedrijven nogal bedreven in het sturen van brieven met claims van meer dan duizend euro. Zij staan in veel gevallen in hun recht, omdat er inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht. Al met al is het zeer onverstandig om zowel teksten als afbeeldingen te kopiëren. Heb je zelf een (dreigende) brief gekregen van een advocaat? Dan is het aan te raden om informatie in te winnen bij een juridisch specialist.