Mediation met erfgenamen om conflict te voorkomen
Als er sprake is van verdriet en rouw kan het heel goed zijn dat de emoties extreem hoog oplopen. Erfgenaam worden is niet zomaar iets en iedereen beleeft dat op een andere manier. Sommige mensen zijn zakelijk en juist blij met de erfenis en er zijn ook erfgenamen die enorm veel verdriet hebben en hierdoor niet blij zijn met de erfenis. Dit kan al snel wrijving opleveren. Zeker als er ook sprake is van erfgenamen die niet zo’n sterke emotionele band hebben met de overledene. Meestal is dit een kwestie van onbegrip. Je kan gewoon niet begrijpen dat iemand anders hier zo koel over kan doen terwijl jij iemand bent verloren waar je ontzettend veel van houdt. Tegelijkertijd moet je ook nog de erfenis afwikkelen. Ondanks de frictie tussen de erfgenamen moet dit toch samen gebeuren en daar ontstaan vaak de problemen. Om grote conflicten te voorkomen wordt dan ook vaak aangeraden om Merlijn mediation in te schakelen.
Wat te doen bij conflicten?
Zodra de erfgenamen niet goed met elkaar op kunnen schieten of door de emoties niet tot een akkoord kunnen komen is het mogelijk om de verdeling te laten uitvoeren door de rechter. Dit is volgens de wet bepaald. Wel geeft dit nog meer problemen voor de onderlinge relaties tussen de erfgenamen. Het is dan ook de vraag of die relatie dan nog goed komt als de erfenis is afgehandeld. Een goede andere optie is het inschakelen van een mediator. Een mediator heeft altijd een mediation opleiding gevolgd die hem of haar de nodige handvaten heeft gegeven om te bemiddelen bij lastige situaties. Je kunt de mediator zien als een onafhankelijk tussenpersoon die de erfenis in goede banen probeert te leiden. Hierbij is er geen sprake van verschil tussen de erfgenamen en wordt de situatie simpelweg beoordeeld door iemand die buiten het conflict staat. Dat kan er meestal voor zorgen dat de erfgenamen anders naar de situatie kijken en hun emoties niet te hoog op laten lopen. Samen met de mediator ga je opzoek naar een passende oplossing die alle partijen tevreden stelt.
Is mediation altijd een geschikte oplossing?
In principe is mediation altijd mogelijk. Er zijn echter wel voorwaarden waaraan je moet voldoen om de mediation sessies te laten slagen. Zo moeten alle erfgenamen bereid zijn om in gesprek te gaan met de mediator. En daarmee bedoelen we ook dat ze actief helpen zoeken naar een oplossing. Zodra er 1 persoon is die de erfenis niet op deze manier wilt afhandelen is het niet mogelijk om dit op deze manier op te lossen en zal de rechter eraan te pas moeten komen. Als het slechts gaat om 1 erfgenaam die niet open staat voor mediation is het ook nog mogelijk dat de mediator apart met hem of haar gaat zitten. Hierin legt hij precies uit wat de mediationprocedure is en kijkt hij samen met deze persoon of er een reële kans bestaat dat jullie er samen uit kunnen komen. Zodra de mediator toestemt met de sessies is de kans maar heel klein dat dit niet gaat lukken.
Voordelen mediation
- Een mediator is opgeleid om te bemiddelen in lastige en emotionele situaties.
- Een mediator stelt alle belangen gelijk en zoekt naar een eerlijke oplossing. Als de zaak naar de rechter gaat bestaat er een kans dat sommige mensen benadeeld zullen worden.
- Een mediator probeert conflicten tussen de erfgenamen te voorkomen. Dat is niet alleen fijn voor de huidige situatie, maar ook voor de toekomst. Ook overige familieconflicten kunnen aan bod komen, waardoor de lucht geklaard wordt en jullie in de toekomst beter met elkaar om kunnen gaan.